Παρακαλούμε περιμένετε να
ολοκληρωθεί η διαδικασία

BUSINESS WORLD | Global Cooperation

Υπό πίεση η γερμανική ναυτιλία

Δημοσιεύτηκε την 13/06/2019 στην κατηγορία Business World

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες το 11ο Εθνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο της Γερμανίας στο Φριντριχσάφεν, με τίτλο «Maritime Germany – Global, Smart, Green». Κατά τις εργασίες του οποίου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την γερμανική ναυτιλία, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής των Γερμανών Εφοπλιστών Άλφρεντ Χάρτμαν.

Όπως σημείωσαν αρκετοί εκπρόσωποι της γερμανικής ναυτιλιακής κοινότητας είναι κρίσιμο οι ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν τις απαραίτητες ευκαιρίες παρά τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό να επιχειρούν από την Γερμανία και να συνεχίζουν να αναπτύσσονται εντός της χώρας. Ενώ ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν τα ζητήματα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιοποίησης αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στην παρέμβασή της τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους παγκοσμίως εμπορικούς στόλους και πως η γερμανική βιομηχανία επωφελείται τα μέγιστα από την ύπαρξη ισχυρών λιμένων και από την διασύνδεσή τους με την ενδοχώρα. Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι οι ευκαιρίες για την γερμανική ναυτιλία σαφώς υπερτερούν των προκλήσεων, ωστόσο το στοίχημα είναι να διαμορφωθεί από πλευράς πολιτικών οι συνθήκες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής ναυτιλίας.

Από την πλευρά του ο κ. Χάρτμαν συμφώνησε στην ανάγκη λήψης άμεσα μέτρων προς αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «πουθενά στην Ευρώπη ασφάλιση και ναυτιλιακές δραστηριότητες δεν επιβαρύνονται με τόσο μεγάλη φορολογία όσο στην Γερμανία». Το έτερο ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Χάρτμαν ήταν η αδυναμία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για τον γερμανικό εμπορικό στόλο. «Με την απόσυρση από την αγορά των τριών μεγαλυτέρων χρηματοδοτών της ναυτιλίας, έχει καταστεί ιδιαιτέρως δύσκολο για τους Γερμανούς πλοιοκτήτες» σημείωσε ο κ. Χάρτμαν «να χρηματοδοτούν επενδύσεις για βιώσιμα και αποδοτικά πλοία».

Για τον κ. Χάρτμαν αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το μέλλον δεν προοιωνίζεται καλό για την γερμανική ναυτιλία, το ποσοστό της οποίας στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο θα συνεχίσει να μειώνεται.

 

Πηγή: Ναυτικά χρονικά.

 

« επιστροφή

all rights reserved | copyright MMEnews.gr 2019 ©